Вредна ли е лазерната епилация?

Лазерната епилация обикновено е безопасна.Научи има ли рискове и странични ефекти от лазерната епилация

Лазерната епилация е популярна сред хората, които търсят трайно решение за справяне с нежеланото окосмяване. Този метод действа, като унищожава фоликулите и възпрепятства появата на нови косми.

Преди да се решиш на лазерна епилация обаче, е добре да знаеш какви са възможните странични ефекти.

Лазерната епилация е напълно безопасен начин за сбогуване с окосмяването за дълъг период от време, въпреки това в редки случаи могат да се проявят някои странични ефекти. 

Странични ефекти

След направена процедура по лазерна епилация  рядко могат да се проявят различни странични ефекти – повечето незначителни и временни. Всеки, който изпитва трайни странични ефекти, трябва да се консултира със своя дерматолог.

  • Зачервяване и дразнене

Лазерната епилация уврежда фоликулите на космите. Тялото реагира на това и някои хора с по-чувствителна кожа могат да получат зачервяване и да изпитат леко  дразнене в обработените с лазер кожни участъци. 

Симптомите обикновено са краткотрайни. Засегнатата област може да изглежда подобно на кожа, която току-що е била епилирана. 

В случай, че проявите някой от тези симптоми, не се притеснявайте, това е първоначална реакция и дразненето намалява и дори изчезва напълно в рамките на 1-2 часа. Хладен душ и нанасянето на пантенол върху раздразнената зона, ще ускори процеса на възстановяване.

  • Корички

Някои хора могат да получат кожни корички (крусти) в засегнатата област, като това е реакция, която се проявява само при александритните лазери. Това обикновено е незначителен проблем, но може да бъде неудобен, ако е на лицето например. Работата със Soprano Titanium в лазерен център Satori не крие подобни рискове за кожата.

Грижи се за третираната зона, като я хидратираш с подходящ лосион по съвет на специалистите в студиото.

  •  Нараняване на очите     

По време на процедурата винаги се използват предпазни очила, както от терапевта, така и от пациента- без значение дали се работи зона върху лицето или тялото. Така риска да бъде увредено или раздразнено зрението е напълно сведен до минимум.

И ти и операторът на апарата трябва да бъдете със защитни очила по време на процедурата.

Редки нежелани реакции

  • Риск от инфекция на кожата

Както при другите козметични методи за епилация, увреждането на космените фоликули с лазер може да създаде риск от инфекция.

Ако имаш признаци на инфекция, задължително се свържи с дерматолога си.

Не трябва да прилагаш антибиотични кремове върху големи участъци от кожата, ако нямаш такова предписание от лекар.

По-рядко срещаните странични ефекти след лазерна епилация могат да включват:

  • Промени в цвета на кожата

Някои хора могат да забележат леки промени в цвета на кожата – да потъмнее или изсветлее.

Хората с по-светла кожа са по-склонни да получат хиперпигментация, а с по-тъмна – хипопигментация. Тези промени изчезват с течение на времето и кожата се нормализира.

  • Изгаряния и мехури

Съществува риск от изгаряния и мехури, ако лазерната епилация се извършва с александритен лазер, диодния лазер Sopranо Titanium в Satori не крие подобни рискове.  

Лазерната епилация използва лъч с висока температура. Терапевта, който извършва процедурата винаги прилага гел върху зоната, която ще се работи, който освен че има леко охлаждащо действие, служи и за предпазване на кожата от изгаряне, а след него кожата е отлично хидратирана и мека на допир.

  • Белези

Белезите са изключително рядък страничен ефект и могат да се случат, ако операторът в студиото направи грешка. Това не би трябвало да е проблем с повечето квалифицирани специалисти.

Известно време трябва да се грижиш за обезкосмената с лазер кожа, сякаш е била изгорена от слънцето, за да избегнеш странични реакции. Това означава да я хидратираш, да я пазиш от пряка слънчева светлина и да нанасяш слънцезащита на откритете кожни участъци дори и в облачно време. 

Болезнена ли е лазерната епилация?

 Усещането по време на лазерната епилация може да бъде сравнено с леко прибоцкване и затопляне на третираната зона. В много редки случаи може да се усети лек дискомфорт, който отшумява в рамките на 1 час.

Безопасна ли е лазерната епилация?

За повечето хора е напълно безопасна и няма данни за дългосрочни рискове за здравето, свързани с процедурата.

Митът, че лазерната епилация може да причини рак е неоснователен. Лазерите са специално проектирани да преминават през кожните клетки и се насочват само към космените фоликули, които са разположени в дермата.

Лазерите произвеждат малко количество лъчение, което не е вредно и няма доказателства, че лазерната епилация причинява рак на кожата.

Ако желаеш да се подложиш на лазерна епилация, обезателно се довери на квалифициран и опитен специалист.

 

Харесвам
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

SATORI ПРЕПОРЪЧВА ДА ПРОЧЕТЕШ

Здравейте,
изберете как да се свържете с нас