Кой лазер да избера за епилация: диоден или александрит?

Ще ви разкажем как се различават александритният и диодният лазер по отношение на ефективност и болка 

За да разберем как работят александритните и диодните лазери, нека първо разберем принципа на селективната фототермолиза.

Селективната фототермолиза работи, унищожавайки “мишени” в кожата, без да се уврежда околната тъкан. Определена дължина на вълната в лазерния лъч се насочва към конкретна цел. 

Лазерният лъч се прицелва в:

 • тъмен пигмент (меланин) в косъма и междуклетъчния матрикс
 • хемоглобин в кръвоносния съд
 • вода

Александритният и диодният лазер се различават един от друг по работната (активната) среда – дължината на вълната на александритния лазер е 755 nm, а на диодния – 808 nm.

Какво представлява активната среда на лазера

Това е един от основните компоненти на всеки лазерен апарат. Активната среда преобразува електрическото напрежение в лазерен лъч. Тя увеличава светлинния поток. Ето как изглежда:

А ето как работи:

 • Източникът на енергия изпомпва напрежение в активната среда
 • Фотоните в активната среда започват да се движат все по-бързо и по-бързо
 • Те удрят оптични резонатори (огледала) и плътността на стимулираното лъчение се увеличава
 • През едно от огледалата преминава мощна лавина от фотони, която пропуска 50% от светлината
 • Излъчените фотони са лазерният лъч
 • Изображението показва александритен, но принципът е един и същ за всички лазери. При диодния работната среда са диодните плочи (изглеждат като ивици, когато погледнете в отвора на колектора), а при александритния – кристал. Работното тяло винаги е заобиколено от резонаторни огледала.

Името на активната среда определя името на лазера. 

Ако активната среда е рубин, лазерът е рубинен, ако е неодим – неодимов лазер.

Активната среда на александритния лазер е минералът александрит. Александритът е вид хризоберил с примес на хром. Променя си цвета на различна светлина. За производството на лазерите минералът се произвежда изкуствено.

В диодните лазери няма минерали. Техният работен флуид се състои от два слоя подредени полупроводникови материали. Активното вещество е галиев арсенид.

Как дължината на вълната влияе на ефективността на лазера?

Колкото по-дълга е дължината на вълната, толкова по-дълбоко лъчът прониква в тъканта. Това означава, че диодният лазер достига меланина и хемоглобина, а александритният – само меланина

Дълбочината на косъма е различна – някои косми растат повърхностно, а други по-дълбоко.

 • Диодният лазер ви позволява да епилирате пигментирани косми (всички фототипове на кожата) и да премахвате съдови патологии. Дължината на вълната от 808 nm се абсорбира по-малко, но прониква по-дълбоко и премахва космите, които дори не са израснали до повърхността на кожата. Тоест ти още не ги виждаш, но те са там и лазерът ще ги премахне.
 • Александритът може да премахне космите на хора със светла кожа – фототип 1 и 2, както и доброкачествени пигментирани лезии. Прониква по-добре, но не успява да улови дълбоки косми и не може да ги премахне.

Има ли разлика за потребителя

За теб, като потребител, основната разлика между александритния и диодния лазер е в моменталния ефект. 

При епилация с александрит ще излезеш от кабинета с гладка кожа, тъй като лазерът ще унищожи наличните ти косми. По време на процедурата можеш да усетиш миризмата на изгорена коса.

При диодния лазер няма неприятни миризми, но ще трябва да изчакаш около 10 дни след лазерната епилация, за да опадат сами мъртвите косми. 

Епилация с диоден лазер може да се прави от хора с всякакъв фототип, тоест, дори тъмнокожи хора или такива със сериозен тен, а александритният има ефективност само върху светла кожа (фототип 1 и 2). Това са хора без тен, които имат малко меланин в кожата. Ако имаш повече меланин (по-тъмен тен), е възможен страничен ефект, като изгаряне на кожата.

Ако пациентът е със светла кожа, може да не види разлика в крайния резултат между ефекта на двата лазера. Космите падат по сходен начин и не растат в продължение на години. Скоростта, с която се появяват нови косми в третираната зона зависи от индивидуалните характеристики на организма.

С кой лазер боли повече?

Не може да се отговори категорично. 

Освен дължината на вълната, за степента на дискомфорта влияят много други параметри:

 • охлаждане
 • мощност
 • честота на импулса
 • размер на работната площ ​​(колкото по-голяма е, толкова по-бърз е процесът и по-кратка процедурата)
 • техника: два лазера, произведени от различна компания, могат да дават различно усещане в една и съща част на тялото, в един и същи ден, при едни и същи параметри.

Какво е усещането по време на лазерна епилация?

Лазерните импулси се усещат като краткотрайно щракване с ластик. По време на процедурата космите се нагряват до 70 градуса и това е причината за краткия дискомфорт. Болката е моментна, благодарение на охлаждането. В сравнение с кола маската, лазерната епилация е осезаемо по-комфортна и бърза процедура.

Усещането е субективно. Всеки има различен праг на болката. Дори фазата на менструалния цикъл и настроението ти влияят върху чувствителността на кожата.

В началото на процедурата специалистът, съгласно протокола, започва с ниска мощност и пита за усещанията. След това увеличава степента, за да намери удобни параметри.

ИЗВОДИ

 • Принципът на работа на александритния и диодния лазер е един и същ, но работната среда и дължината на вълната са различни
 • Ефективността и безопасността зависят от правилното прилагане на процедурата, опита на специалиста и вида на апаратурата
 • Диодният лазер е подходящ за пациенти с всякакъв фототип (дори с тен), александритът – само за светли хора без тен
 • След епилация с александрит кожата става веднага гладка, а при диоден лазер косъмчетата падат в рамките на 10 дни
 • Усещането е приблизително еднакво
Харесвам
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди (8 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

SATORI ПРЕПОРЪЧВА ДА ПРОЧЕТЕШ

Здравейте,
изберете как да се свържете с нас