Можеш ли да си направиш лазерна епилация, докато кърмиш?

Изминаха няколко месеца от раждането на бебето. Справяш се добре, мъникът също. Малко по малко животът ти влиза в ритъм. Дори започваш да намираш време за грижа за себе си – започна с редовни душове, а вече и малко спорт, може би дори маникюр. Но се чудиш, дали можеш да посетиш центъра за лазерна епилация, докато още кърмиш?

Да, може! 

Няма никакви свидетелства, че лазерната епилация по време на кърмене крие риск за жената или за нейното бебе. Въпреки това в някои центрове за лазерна епилация отказват процедурата на кърмачки. Възможно е да ти поискат бележка от лекар, преди да те приемат за процедура.

И така, какво мислиш? Нека да разгледаме общата картина:

Как действа лазерната епилация?

Технологията, прилагана при процедурите по лазерната епилация се основава на т.нар. селективна фототермолиза. Тоест светлината открива фоликула и го нагрява, за да го унищожи.

Ако се направи с амортизирана апаратува и от неопитен оператор, крие известни рискове, като това светлинният спектър да бъде погълнат от кожата ти и да причини ефект, подобен на слънчево изгаряне. Неприятно е, но не крие риск за бебето. Никой не би поискал от теб медицинска бележка преди да ти позволи да отидеш на плаж, нали?

Противопоказание за лазерна терапия ли е кърменето?

Някои антибиотици и други лекарства, които приемаш, могат да повишат чувствителността на кожата към слънчева и лазерна светлина, да доведат до хипер- и хипопигментация и евентуално до други кожни проблеми. Например, при слънчев загар може да имаш по-висок риск от образуване на мехури и промяна в пигментацията. 

Според водещите експертни източници обаче, кърменето не е противопоказание.

Има ли проучвания за лазерна епилация при кърмачки?

Не, няма проучвания за прилагане на лазерна епилация при жени, които кърмят. Вероятно учените се притесняват за този проблем, колкото за пътуването на млада майка до морето. Двете преживявания / събития в живота на майката са с горе-долу еднаква вероятност да нанесат вреда на кърмачето ѝ. 

И така, какъв може да бъде проблемът?

  • Пигментация

По време на детородния цикъл хормоните понякога причиняват хипер- или хипопигментация на кожата и без слънчево / лазерно излагане. 

Принципно лазерната епилация може да доведе до такъв ефект, ако не е проведена с добра апаратура и от опитен специалист, във всеки период на живота ти.

  • Възобновяване на окосмяването

Възможно е хормоните да доведат до объркаване на цикъла на израстване на космите ти, което да намали ефекта на лазерната епилация. Може да си от жените, които трябва да изчакат да се “усмирят” хормоните, за да не си губиш времето и парите с процедури по лазерна епилация в този период.

  • Анестезия

Не е изключено локалната упойка (крем, гел, спрей) да причини алергична реакция при повишената в периода чувствителност на кожата ти. Но напомняме, че дори да се случи, няма доказателства, че би навредило на бебето.

ИЗВОДЪТ

Няма проучвания, които да доказват за какъвто и да било риск от провеждане на лазерна епилация по време на кърмене. Въпреки това, експертите на Satori държат на твоето удовлетворение и комфорт и за да го гарантират, те съветват да изчакаш, докато отбиеш бебето. Ако все пак искаш да я направиш сега, просто поговори с лекаря си и със специалистите в студиото и вземи информирано решение. 

Правила ли си лазерна епилация в кърмаческия период? 

Сподели опита си в коментар!

Харесвам
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди (11 votes, average: 4,18 out of 5)
Loading...

SATORI ПРЕПОРЪЧВА ДА ПРОЧЕТЕШ

Здравейте,
изберете как да се свържете с нас