Лазерна епилация и бременност: Безопасно ли е?

Накратко: препоръчваме ти да изчакаш, докато бебето се роди.

По време на бременността тялото преминава през много промени. Хормоните бушуват, краката се подуват и космите по тялото започват да изскачат на неочаквани места. Може да се случи навсякъде по тялото, но най-често се появяват на стомаха, гърдите и лицето. В допълнение, епилацията може да бъде по-болезнена, когато си бременна, а след като коремът достигне определен размер, бръсненето да бъде почти невъзможно. 

В наши дни много жени предпочитат трайно решение за обезкосмяване, като лазерна епилация, но много от тях не знаят кое е безопасно и кое не. За съжаление обаче не са направени достатъчно изследвания по въпроса, за да се определи, дали процедурата е напълно безопасна по време на бременност. Ето всичко, което трябва да знаеш.

Говори със специалист по лазерна епилация за планирането на сесиите си, но е добре да пристъпиш към тях след раждането.

Какво причинява прекомерното окосмяване по време на бременност?

По време на втория триместър на бременността хормоните на тялото бушуват, което води до прекомерно окосмяване. Растежът на космите в този период обикновено се дължи на хормонални колебания – увеличаване на секрецията на мъжки хормони или андрогени от яйчниците и плацентата. 

За щастие космите по тялото, причинени от промените по време бременността, не се задържат и всичко обикновено се нормализира само 6 месеца след раждането. 

Как работи лазерната епилация?

Технологията насочва различни дължини на светлинна вълна към меланина (цвета) в космения фоликул. Ето защо лазерите работят най-добре при премахване на по-тъмни косми, като например под мишниците и в интимната област. Най-съвременната лазерна технология унищожава безопасно косменият фоликул, без да наврежда на повърхността на кожата. 

При някои технологии по време на процедурата се използва обезболяващ крем/ гел или спрей с охлаждаща течност, за да се сведе до минимум дискомфорта. 

В зависимост от третираната зона, типа и цвета на кожата, повечето хора ще се нуждаят от 6 до 8 сесии, за да постигнат тотална и трайна епилация. След всяко третиране косъмчетата ще оредяват. Тъй като космите по тялото растат на цикли, сесиите ще бъдат разпределени в интервали от между 6 и 8 седмици.

Лазерна епилация безопасна ли е за бременни?

Въпреки че лазерната епилация и всички одобрени от FDA лазерни апарати се считат за безопасни, не са направени достатъчно проучвания за това как се отразяват на бременните жени. 

През 2017 г. International Journal of Women’s Dermatology публикува изследване за безопасността на лазерните козметични процедури, в което авторите изрично отбелязват, че не са извършени достатъчно изследвания за въздействието върху бременните, за да има категорични заключения. 

Въпреки че по време на бременност, лазерите се използват за лечение на медицински състояния, като бъбречни камъни и генитални брадавици, често се препоръчва да се изчака, докато бебето се роди, за да прилагат каквито и да било лазерни козметични процедури.

Още причини да изчакаш за лазерна епилация

  • Бременността причинява промени в пигментацията на кожата

Не е необичайно бременните жени да получат обезцветяване на кожата или хиперпигментация. Потъмняването намалява контраста между цвета на кожата и космите по тялото, което затруднява лазера за насочване към космения фоликул. Това не само означава, че процедурата е по-малко вероятно да бъде успешна, но в крайна сметка може да ти излезе по-скъпо, защото ще се наложат допълнителни сесии. 

  • Бременността променя цикъла на растеж на космите

Възможността да се предскаже точно цикъла на растеж на космите е от голямо значение за успеха на лазерната епилация. Уви, по време на бременността хормоните променят растежните фази, правейки лазерните процедури по-малко ефективни. Това също може да оскъпи процеса по трайно обезкосмяване, тъй като ще ти трябват повече процедури.

  • Бременността причинява допълнителна чувствителност

Бременността повишава кръвоснабдяването на тялото и разтяга кожата. Така кожата става изключително чувствителна и нежна на допир и едва ли този момент от женския живот е идеалното време за лазерна епилация. Въпреки че обезболяващите кремове и криогенните охладителни спрейове могат да облекчат дискомфорта, все пак по време на бременност вероятно ще изпиташ и неприятно усещане.

Поглези се

След раждането със сигурност ще си денонощно заета с бебето, но не забравяй, че да бъдеш майка не е лесно и заслужаваш да правиш хубави неща за самата себе си. Подари си лазерната епилация и глезене! Избери студио за лазерни процедури в София, в което ще се чувстваш комфортно и ще си починеш и психически от неумортаната грижа за мъничето. Съвременните лазерни процедури отнемат средно само 20 минути и можеш да комбинираш сесията с масаж, маникюр или фризьор – малко време за теб, което ще те направи [заслужено!] щастлива. 

 

Харесвам
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

SATORI ПРЕПОРЪЧВА ДА ПРОЧЕТЕШ

Здравейте,
изберете как да се свържете с нас