Каква е разликата между фотоепилация (IPL)и лазерна епилация?

Коя е по-ефективната, безопасната и бюджетната опция за трайно обезкосмяване?

Както лазерната, така и фотоепилацията (IPL) използват светлинни вълни и действието им се основава на принципа на селективна фототермолиза. Светлинната енергия се абсорбира предимно от меланина (цвета), намиращ се в косъмчетата или в околните тъкани. 

При лазерната епилация обаче прецизността на насочване конкретно към косъмчето е много по-голяма и намалява възможността за термично увреждане на кожата. Това я прави по-ефективна, по-бърза и по-евтина, в сравнение с ILP. Нека изясним разликите между тези две технологии.

  • Лазерна епилация [ Усилване на Светлината чрез Стимулирано Излъчване на Лъчение ] 

Лазерната система излъчва чиста светлина в един цвят, в която всички фотони, които интегрират светлината, се движат по права линия със същата дължина на вълната (за александритните лазери: 755 nm, за диодните лазери: 800 nm). Тъй като светлината е чиста, тя се абсорбира по-точно от определен цвят.

  • Фотоепилация [ Интензивна пулсова светлина – IPL ].

Интензивните пулсови светлинни системи (IPL) излъчват смесена светлина, съставена от много видове фотони, които се движат с различна дължина на вълната в диапазон, който варира от 590 nm до 1200 nm. Светлината се движи във всички посоки и не може да се насочи толкова избирателно, както лазера.

  • КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА И НЕДОСТАТЪЦИТЕ НА ВСЯКИ ОТ ТЕЗИ ТЕХНИКИ?

ЛАЗЕР

Лазерните системи са много прецизни инструменти, устроени така, че да защитават околните тъкани от фото увреда. Те въздействат концентрирано само на целта, за които са проектирани системите, в случая с лазерната епилация – върху косъма.

Лазерните технологии са оптимизирани за определена конкретна функция. Именно в тяхната прецизност се крие и ограничението им. С други думи, лазерите са специално проектирани за специфични приложения. Уредът за лазерна епилация се насочва към конкретен пигмент, за да унищожи прецизно космения фоликул. Добрата новина е, че съвременните лазерни системи включват повече светлинни вълни и съответно са все по-съвършени в откриването на пигмента в анатомичните структури на космения фоликул. 

По-точното насочване на лазерния лъч, в сравнение с този на IPL дава по-бързи резултати. Обичайно между 6 и 8 процедури са достатъчни за трайно премахване на нежеланото окосмяване.

  • IPL ИЛИ ФОТОЕПИЛАЦИЯ

Системите с интензивна пулсова светлина имат по-малка точност, но пък и по-широк спектър на приложения, благодарение на различните видове светлина, които могат да излъчват. В някои, макар и по-редки случаи, IPL може да бъде по-ефективен за обезкосмяване – когато лазерът не може да улови пигмента на косъма, заради технологично ограничение.

Основното предимство на IPL-апаратите е гъвкавостта – приложими са при по-широк

спектър на типове кожа и цвят на космите. Основният им недостатък е, че имат по-малка точност, за разлика от прецизните лазери и не само, че могат да пропуснат космения фоликул, а и да доведат до нежелани реакции, като по-интензивни изгаряния. Фотоепилацията е неподходящ метод за обезкосмяване през летните месеци, както и не може да се прилага на по-тъмна кожа и такава с тен, заради по-високия риск от образуване на пигментни петна.

По-ниската прецизност на IPL води и до необходимост от повече процедури в един курс на епилация – средно около 10, а при мъжете и 12+.

  • ИЗВОДЪТ

Ако сте решени да премахнете трайно нежеланото окосмяване и двете технологии имат доказана ефективност и предимства. Решението за по-подходящата техника и избор на метода зависи от възможностите апаратурата, квалификацията на терапевта, цвета  на кожата и космите, сезона и специфичните ви особености. 

Както и от финансовия и времеви ресурс, който сте готови да вложите. Повече сесии – повече време и средства.

Лазерното епилиране e златен стандарт, както по отношение на безопасността, така и по отношение на ефикасността. Лазерната епилация е по-ефективна за повече тонове на кожата, има по-малък риск от увреждане, дава по-бърз ефект, което я прави и по-евтин и бърз метод за трайно обезкосмяване. Лазерна епилация използва по-целенасочен и концентриран светлинен лъч (в сравнение с IPL) и има по-мощен ефект върху космения фоликул. По-голямата дължина на вълната на IPL ограничава усвояването на енергията от косъма, защото се поглъща от околната кожа и е по-рисков за увреждане, особено при по-тъмен тен. 

Обезателно се обадете в студиото, преди да изберете технология, за да разберете всички възможности и недостатъци на използваната апаратура и да вземете информирано решение за най-подходящия метод конкретно за вас.

Харесвам
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди (3 votes, average: 4,33 out of 5)
Loading...

SATORI ПРЕПОРЪЧВА ДА ПРОЧЕТЕШ

Здравейте,
изберете как да се свържете с нас