Изисквания за лазерна епилация

Лазерната епилация е най-модерният и ефективен метод за справяне с нежеланото окосмяване. Подходяща е за всички части от тялото и ефекта й е дълготраен. Има някои основни изисквания обаче, на които трябва да отговаряме, за да може процедурата да е безопасна и ефективна.

Какво да правим преди, по време на и след процедура лазерна епилация?

Ето няколко важни съвета, които ще ви помогнат да отговорите на изискванията за ефективна и безопасна лазерна епилация.

Преди процедурата

 • Информирайте подробно вашия терапевт относно здравословното ви състояние и прием на медикаменти

Има някои сериозни заболявания, които са абсолютно противопоказни за лазерна епилация. Ето защо е важно да споделите с терапевта здравословния си статус, все пак здравето е на първо място. Ако сте имали или имате в момента кожно, автоимунно или хронично заболяване, задължително изискване е да споделите тази информация.

Съществуват лекарства, които могат да повлияят ефекта от лазерната епилация и такива, които правят кожата по-чувствителна – фоточувствителни медикаменти, така че е добре да кажете, ако приемате лекарства в момента и кои са те, за да се избегнат нежелани странични ефекти. Ако приемате такова в момента, се изчаква около седмица от последния прием, за да може организмът да се изчисти от фототоксичното вещество и тогава вече съвсем спокойно може да се направи безопасна процедура.

 • Не отскубвайте косъмчетата в зоната с кола маска и епилатор

Лазерната епилация таргетира корена на косъма, за това трябва да спрете да отскубвате или изрусявате косъмчетата поне шест седмици преди процедурата. Трябва да има добре обособили се коренчета и запазена пигментация на косъма, което е от решаващо значение за успеха на лазерната процедура. След като сте се спрели на лазерната епилация като метод на обезкосмяване, между процедурите също не бива да има отскубване на косъмчетата, защото отново се стимулира растеж. Можете да бръснете между процедурите при нужда до настъпване на задоволителен резултат.

 • Направете правилна подготовка

Правилната подготовка е много важна и е едно от задължителните условия за лазерна епилация. Тя включва следното:

 • Обръснете зоната

12-24 часа преди процедурата трябва да обръснете зоната гладко. Това ще предотврати термично нараняване на повърхността на кожата, тъй като няма да има косми по повърхността, които да абсорбират енергията на лазера и по този начин лазерният лъч достига директно до космения фоликул и го разрушава. Важно е подготовката да бъде извършена в този времеви диапазон, не по-рано и не по-късно. Защо?

-Ако е по-рано, дължината на косъма ще надмине 2 мм. и енергията от лазера ще се абсорбира от дължината на косъма и няма да достигне до корена.

-Ако е по-късно, кожното раздразнение от бръснача и микропорезни рани няма да успеят да заздравеят. Лазерна епилация се прави върху спокойна и нераздразнена кожа в зоната.

 

 • Не прилагайте дезодорант или друга козметика за тяло върху зоната

Съставките в козметичните продукти понякога могат да повлияят на резултатите и трябва да бъдат отстранени преди всяка ваша процедура лазерна епилация. Това включва дезодорант, грим, лосиони, мехлеми и всичко друго, нанесено локално върху зоната. Желателно е в деня на процедурата да не използвате козметика за тяло върху зоната, която ще се третира.

Добрата подготовка преди всяка процедура е 50 процента от успешната лазерна епилация.

 • Избягвайте излагане на слънце

Основно изискване за лазерна епилация е да не излагате зоната на слънце непосредствено преди процедурата. В зависимост от лазера и технологията, която ще се използва, този период е различен. С повечето лазерни технологии стандартният период, в който не бива да има излагане на слънце, е от четири до шест седмици. С новите технологии за лазерна епилация периодът, в който не бива да има излагане на слънце, е само пет дни, което много улеснява и прави възможна лазерната епилация дори през топлите месеци. След процедурата изискването отново е пет дни. Предимството тук е, че не е необходимо да прекъсваме основния си курс от процедури и можем да спазваме правилните интервали, за да постигнем максимално бързо окончателния ефект от лазерната епилация.

 • Не прилагайте автобронзанти, пилинг и ексфолиация на зоната

Преди процедурата не бива да използвате автобронзант върху зоната, която ще се третира, тъй като е важно кожата в зоната да е с равномерен тен. Прекратете използването му поне две седмици преди процедурата, за да може кожата да си възвърне естетвения и равномерен цвят.

Пилинг и по-груба ексфолиация не се препоръчва седмица преди лазерната епилация поради нараняването на най-повърхностния слой епидермис и има риск от нежелани странични ефекти.

По време на процедурата

По време на процедурата са важни някои съображения за безопасност. Пациентът и всеки друг човек в стаята за лазерна епилация се нуждае от защитни очила, за да предпазват очите. Върху зоната се прилага охладен гел на водна основа или  струя охладен въздух, за да се сведе до нула увреждането на епидермиса и да се увеличи комфортът на пациента.

След процедурата

 • Избягвайте много горещи бани, душове, парна баня или сауна и не плувайте в силно хлорирана вода в продължение на два или три дни.
 • Не използвайте избелващи кремове за 24 до 48 часа.
 • Избягвайте ексфолиране или пилинг за една седмица.
 • Опитайте се да избягвате да носите тесни дрехи за два или три дни.
 • Избягвайте спорт и тежка физическа активност, предполагаща изпотяване, в следващите 24 ч.

Трябва да се спазват инструкциите за грижа за кожата след лазерна епилация, за да се предотвратят каквито и да било усложнения.

Спазвайки тези инструкции, ще отговорите на изискванията за ефективна и безопасна лазерна епилация и с всяка процедура ще се доближавате до мечтаната гладка кожа.

Харесвам
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди (No Ratings Yet)
Loading...

SATORI ПРЕПОРЪЧВА ДА ПРОЧЕТЕШ

Здравейте,
изберете как да се свържете с нас